Det finns ingen tvekan om att intresset för, engagemanget i och aktiviteten på nätet ökar för varje dag som går. Idag kan man göra allt online, och då menar vi verkligen allt. I takt med att intresset för allt som finns att tillgå på internet ökar växer även oron på flera håll. Det finns en oro för att dagens befolkning har en väldigt stor tendens att bli beroende av världen online, och så finns det en oro för vi blir allt mer övervakade på internet.
Utan att vi vet om det blir vi övervakade när vi använder våra digitala enheter, när vi surfar in på olika sajter, när vi laddar ner innehåll. Att detta känns skrämmande och jobbigt är inte så konstigt. För vem vill gå runt och känna sig övervakad hela tiden, trots att man inte fysiskt sätt blir det?
Allt fler känner sig övervakade på nätet
Att en stor del av befolkningen känner sig övervakad då man använder sin digitala enhet och är aktiv på nätet är inte något vi bara hittar på. Utan enligt en undersökning som gjordes år 2019 visar det sig att närmare häflten av alla de som på något sätt använder sig av internet känner en oro för att de ska bli övervakade online.
Detta finns det en hel del belägg för. Något som framförallt känns oroväckande för många är att man allt oftare läser om att stora aktörer som Google och Facebook utnyttjar sin position och makt för att göra intrång på vår personliga integritet. Det alltså trots att de påstår sig vara helt pålitliga för att du ska känna dig så trygg och säker som möjligt.
Oron för övervakning stiger
Självklart har det skett en hel del även när det kommer till det förtroende som vi idag har för dessa stora aktörer. Vi har ändå rätt lätt för oss att lita på dessa aktörer, att tro på allt de säger och att använda deras tjänster och produkter utan minsta eftertanke. Det alltså trots att man ofta läser hur aktörerna hanterar användaruppgifter, data och information fel.
Att det finns en tendens för att vi blir övervakade på nätet är alltså inte något man riktigt kan komma undan. Vare sig man tror det eller ej, och vare sig man känner sig orolig för det eller ej, så är det ett faktum att övervakning online blir allt vanligare. Det behöver inte alltid innebära något dåligt. Men, det finns också en del risker med det.
Vad hände med den personliga integriteten?
I takt med att vi blir allt mer aktiva på nätet är det många som verkar glömma bort det som vi alltid tidigare varit så otroligt måna om, det vill säga den personliga integriteten. Inte skulle man väl få för sig att bara helt öppet dela med sig av sina personuppgifter eller av privat information angående en själv? De flesta hade nog svarat nej på den frågan.
Men, när det kommer till vårt medverkande och vår aktivitet på nätet verkar det hela se lite annorlunda ut. Där är det nämligen väldigt många som utan att ens tveka eller tänka en extra gång klickar i diverse rutor med påståenden som att ”jag godkänner att ni använder och sparar mina uppgifter”, exempelvis.
Istället för att ens fundera över vad detta innebär, att en viss plattform eller tjänst får tillgång till ens egentligen helt personliga uppgifter, så godkänner man det hastigt för att få åtkomst till det innehåll man sökt efter. Visst, att olika plattformar samlar in data kan väl vara okej till en viss gräns. Men vem vet vad som använder denna data till?
Övervakningen på nätet – är den dålig eller bra?
Det finns säkert många därute som inte kunde bry sig mindre om vad deras uppgifter och information används till eller vem som sparar vad. Sen finns det även de som är otroligt noggranna med vad de godkänner och klickar i när de surfar online. Och vill du inte riskera att bli övervakad eller avlyssnad utan din egen tillåtelse är det faktiskt det som krävs.
Övervakningen behöver dock inte bara vara negativ. Utan faktum är att det i vissa fall kan vara bra att olika sajter och plattformar tar del av och sparar vår information. Exempelvis om du ofta besöker en sida och vill kunna logga in på ditt konto väldigt snabbt, eller om du har sökt efter en viss sak och gärna vill kunna hitta det i sin sökhistorik senare. Hur du förhåller dig till den övervakning som sker på nätet idag är såklart helt upp till dig. Så länge du är medveten om att det finns en risk för att du blir övervakad, och att det inte alltid sker på dina villkor, behöver det inte vara så farligt. Men samtidigt finns det mycket som talar för att övervakningen på nätet har tagits till en nivå som väcker allt större oro.