Just nu pågår en kampanj till och med 4 juli där du får 25% på utvalda produkter från Somfy. Kolla in produkterna och beställ!
Det var ett tag sedan jag pratade om övervakning och tips på lösningar för det i vardagshemmet, så vill ta en kort recap på den setup jag har från en av de större och erkända spelarna på marknaden, Somfy. De har både lösningar för inomhus och utomhus vilket jag gillar samt en och samma app där allt är samlat och där jag styr allt. Jag använder Somfy för övervakning i hemmet men lösningen är väldigt kompetent och produktfloran bred, så du kan även komponera en fullständig hemlarmslösning. Jag har tidigare skrivit lite mer ingående om Somfy Protect, Somfy One och Somfy Outdoor Camera, och tänkte denna gång göra en liten kort översikt över flera komponenter som jag använder som en liten recap och inspiration.
Kameror och inspelat material
Min grundsetup består idag av kameror inomhus och utomhus som är inställda att reagera på rörelser och spela in enligt mitt egenkomponerade schema för att passa vår familjevardag. Vissa aktiverade alltid, vissa när det passar.
Allt inspelat material samt access till live stream får jag via Somfy appen, och beroende på hur mycket inspelat material man vill lagra så finns det olika upplägg för månadstjänster för molnlagring att lägga till. Men även i gratis-varianten så lagras vissa typer av klipp som räcker i många fall.
Som exempel håller jag bland annat extra koll på vårt nybyggda poolområde med en Somfy Outdoor kamera. En snygg och stilren kamera som lätt smälter in och som jag efter montering kunde justera lätt för att täcka området jag ville ha extra övervakning på. Förutom det uppenbara att den filmar och spelar in, så ansluts den via wifi (så ingen nätverkskabel behövs dock förstås bra täckning för stabil och bra live stream) och har en egen inbyggd, högljudd siren. Sirenen går att konfigurera i appen för att passa olika behov, utöver inbyggda sirenen i utomhuskameran så finns det även en extern siren som jag skriver mer om i nästa avsnitt nedan. Att installera den går också smidigt, även om jag haft lite olika erfarenheter här. Men Somfy har tänkt till och erbjuder lite olika varianter för att göra det enkelt. Man tar upp appen och väljer att lägga till ny enhet och väljer vilken det är. Då får man en specifik guide för att lägga till just den enheten. Sen försöker den ansluta till utomhuskameran via bluetooth. Men för min senaste kamera strulade detta lite då jag tror jag ev haft för många andra enheter kopplade samtidigt via bluetooth till min mobil, så istället gav Somfy mig en QR-kod som jag kunde hålla upp framför kameran istället vilket löste “problemet”. Några knapptryckningar senare så är man klar.
Vill poängtera att alla kamerorna är wifi-uppkopplade oavsett inomhus eller utomhus för att kunna erbjuda molnlagring och live stream. Så dessa kommunicerar inte videon via Link som det skrivs om längre ned som är en sorts basstation/central hub.
Siren & rörelsesensorer
Utöver kamerorna så har jag även en siren som lätt smälter in i hemmamiljön hos oss och som går på vanliga batterier. Det är faktiskt rätt smart med batterilösningen då man kanske inte vill ha just denna produkt att ta upp plats eller stå framme med krav att vara nära ett vägguttag. Utan nu kan man ha den lite var man vill nästan, tex högst upp på en bokhylla eller något sådant. Batterierna är av den tjocka runda varianten som håller väldigt länge då det så klart inte går mycket ström alls när den inte används.
Vi har även rörelsesensorer för att täcka upp fler ytor i huset där det nödvändigtvis inte behövs kameror. Kan vara tex fönster eller utrymmen där man vill ha koll men som samtidigt är ganska svåråtkomliga, eller kanske redan täcka av andra kameror/kameralösningar etc. Monteringen av sensorn för rum och utrymmen är rätt smart på dessa eftersom man kanske sätter den högt upp på en vägg där man inte vill/kan enkelt stå och skruva ned när man ska byta batteriet. Så därför sätter man fast ett enkelt fäste bara och ställer sensorn i fästet. Så kan man bara ta ned den vid behov.
När det gäller rörelsesensor för fönster så monteras dessa enkelt på insidan längs ramen på fönstret och ställs in via appen. Enkla och små vilket gör att de passar nästan på vilket fönster som helst skulle jag säga.
Sensorerna är inte wifi-anslutna utan kommunicerar via Link nedan till Somfy systemet och appen. Läs mer om det nedan.
Link, repeater & appen
För att kunna ha en styrning på alla enheterna i hemmet så har Somfy en produkt som heter Link. Den sätter man fast i ett vägguttag så centralt man kan i huset och så har den intern kommunikation med övriga enheter. Tex fångar den upp signaler från rörelsesensorerna när det är dags att byta batterier så du får notis om det i appen. Det “vanligaste” är att sensorerna på fönsterna måste byta batteri ca en gång varje/varannat år då de använder AAA-batterier.
Om du har ett större hus så kan du även köpa till en repeater för din Link, den ser nästan likadan ut och monteras också direkt in i ett vägguttag, och så förlänger den räckvidden för kommunikationen till din Link. Tex om du har 2-3 våningar på huset så kanske du behöver en repeater på översta våningen om du har din Link på bottenvåningen. Men beror förstås på vad du har för enheter och var alla är placerade för om du behöver en repeater eller inte.
Slutligen vill jag nämna appen som jag tycker är super. Den ger mig en överblick över allt från inspelat material till live streams till konfigurationer, schema och inställningar för alla befintliga och nya enheter som ska läggas till. Jag har inte skrivit något om keyfob då vi inte använder dem så mycket (du hänger en lite enhet på nyckelringen och så kan du larma av och larma på Somfy-systemet m.m.), men om du även skulle använda dessa så skulle du kunna se i appen vilka som är hemma och inte eftersom du kan koppla keyfobs till olika användare av systemet. Appen är enkel och tydlig och har inga krusiduller. Passar perfekt för mig och det är väldigt sällan som tex jag inte kan se en live stream för att den hängt sig eller något sådant. Det har hänt någon gång och då har jag bara startat om appen i mobilen och så är det löst, typ som man gör med övriga appar på mobilen när det går slött som sirap. Känns faktiskt mest som ett problem med hur appar generellt funkar med Apple iOS och hanterar minne/bandbredd än något Somfy kan kontrollera men så klart svårt att avgöra.
Jag hoppas att ovan beskrivning av hur Somfy fungerar och hur det skulle kunna komplettera eller ersätta andra övervaknings- och larmprodukter var inspirerande och givande. Marknaden för dessa typer av produkter och för smarta hem är under stor uppgång och vi kommer säkert se många nya spännande produkter framöver. Ta gärna också en titt på hela Somfys sortiment om du fastna för dem, utöver vad jag presenterat ovan finns det även produktkategorier för terass, uterum, solskydd, belysning etc.