Test: Netatmo Weather Station skapar möjligheter med din egen väderdata

Test: Netatmo Weather Station skapar möjligheter med din egen väderdata

Betalt samarbete med Netatmo, inlägget innehåller annonslänkar.

Att ha en egen liten väderstation är lite av en gammal barndomsdröm. Jag var en av väldigt många som prenumererade på Kalle Anka tidningar när jag var liten och en viktig sektion i tidningen var “Tips & Trix”, någon som kommer ihåg? Jag älskade den, jag lärde alltid mig något nytt som blev ett litet hemmaexperiment. Jag minns när jag skulle bygga en egen liten uppfinning som skulle kunna känna av när det skulle börja regna. Jag skulle spänna upp ett eller flera hårstrå (!) mellan två spikar typ och när det det var dags för regn ökade luftfuktigheten och hårstrået som var spänt blev slak. Det var inte helt det lättaste att spänna upp ett hårstrå, och förstås lite klurigt att alltid hålla koll på uppfinningen just in case för att se när det var dags men minnet lever kvar som ett av många från min Kalle Anka tid.

I boxen när du köper en Netatmo Weather Station.

Så när jag skaffade en Netatmo Weather Station så var det lite av en barndomsdröm där minnen kom tillbaka över mina flera olika väder-uppfinningar. Har för mig att även Kalle Anka tipsen kom med något manick där även trycket kunde mätas på något sätt för att förutspå inkommande åska (då allmänna trycket ökar innan det är dags).

Med Netatmo så har jag inte bara fått min egna väderstation och andra smarta mätpunkter men även en bra app med översikt samt tillgång att koppla ihop min data med andra sociala tjänster. Jag har använt tjänsten IFTTT och egna applets, där jag tex kopplat ihop min data till min Philips Hue lampa i arbetstrummet. När ljudvolymen går över 5 dB (lågt yes) så ska lampan tändas automatiskt, eller när vädret förändras så byter lampan färg osv. Eller när koldioxidnivån blir för hög i rummet så får jag en push-notis. Det och mycket mer kan du göra i IFTTT med din data från Netatmos prylar.

Väderstationen är mer än bara väder

Baksidan av mätrören. T.v. är för utomhus, hängs upp på väggen på en skruv tex. T.h. inomhusmätaren som är basstationen som pluggas in i eluttaget.

I väderstationens baspaket så får du två metallrör, en lite längre som är basenheten och för inomhus. Den andra lite kortare är för att samla in utomhusdata. För just väderdata specifikt kan du köpa till två andra moduler – en regnmätare (Rain Gague) och en vindmätare (Wind Gague). Jag har regnmätaren än så länge men inte vindmätaren. Men du kan även utöka med fler inomhusmätare om du tex vill mäta inomhustemperatur, koldioxidnivåer etc i andra rum. Anledningen till varför du skulle vilja mäta koldioxidnivån är för att känna av luftkvaliteten, vilket kan vara specifikt viktigt i rum där du har bebisar, barn eller husdjur som exempel. Eller förstås något annat där just luftkvaliteten är viktig att veta. Som åtgärd till en sådan varning är att öppna upp fönster, stängda dörrar och fönster osv för vädring.

Regnmätaren som jag har satt upp vår husvägg hade förstås en del utmaningar med snö i vinter, men så är det ju en regnmätare och inte snömätare :) så för det rätta ändamålet har den varit utmärkt. Det är viktigt dock när du sätter upp den att testa sig fram så att den är på rätt avstånd från din basstation. Både så att den inte är för nära och inte heller för långt bort men appen kommer hjälpa en med instruktioner etc när du klickar igenom installationsprocessen. För mig så har appen någon gång sagt att den tappat kontakten med regnmätaren men då har jag bara väntat någon dag så har den hittat den igen så antar att det kan hända för fler också. Då säger appen att den tappat kontakten och att du ska flytta din mätare närmare basstationen men det är ju lite lättare sagt än gjort då den sitter fast på väggen. Så mitt tips är att bara chilla någon dag eller två för att se om den hoppar igång av sig själv innan du ger dig på några större drastiska åtgärder. Enheten kopplar ihop sig trådlöst med din basstation och du ställer bara in wifi en gång och det i din basstation. Förutom att du kan ha den på husväggen för att indikera rådande väder så kan du också ha den ståendes jämte en fin rabatt med speciella blommor för att säkerställa att de får den vattenmängd de behöver. Jag är ingen blommästare själv så jag håller mig till husväggen och allmän vädermätning.

Vindmätaren är rätt cool faktiskt, den har 4 stycken ultraljudssensorer för att korrekt mäta vindhastigheten och vindriktningen. Den sänder kontinuerligt ut signaler som studsar tillbaka och variationer mäts. Plastkoppen kan se lite mesig ut men det är samma material som i regnmätaren och den känns ändå i handen som tålig.

Men utöver ovan så är Netatmos väderstation mer än bara insamling av väder via wifi-anslutningen för att lagra data i en app. Du får massor av mer funktioner och möjligheter, där både Netatmo släpper fler produkter men även andra sociala tjänster som kan kopplas på ökar sina tjänster. Men inget är ju möjligt om du inte börjar samla in din egen väderdata.

En viktig del att komma ihåg om du är sugen på att köpa en väderstation och samtidigt köpa till regnmätaren, du får inte en hållare med i paketen. Så oavsett om du vill sätta den i backen, på en antenn/ett rör eller på husväggen så måste du köpa till en separat hållare. Detta tycker jag är lite dåligt faktiskt och jag tycker man borde få med det i grundpaketet då du inte kan använda den vettigt utomhus utan att den de facto sitter fast på något sätt. Denna hållare (Mount) passar för både regnmätaren och vindmätaren, så om du köper båda extra modulerna så behöver du köpa två sådana här hållare.

Appen ger bra överblick

Med Netatmos app så får du en bra överblick över din data och så kan du som förväntat göra alla inställningar som behövs. Det finns även en webbsida med ditt konto där du kan logga in och också där få en fin överblick men oftast idag är man på språng och använder mobilen eller iPad och då ligger appen närmast till hands.

När du kör igång appen så får du automatiskt förinställda dashboards där din data visas. Så du behöver inte göra några sådana inställningar för att kunna komma igång snabbt. Du swipar höger/vänster på övre delen för att byta läge mellan se utomhus-ozondata, till att se utomhus-väderdata till sedan regnmätardata och vindmätardata. Och har du inte köpt till de andra två modulerna så är dashboards bara tomma och visar en installationsknapp för när du eventuellt köper en vid senare tillfälle. I nedre delen på appen har du alltid access till att se koldioxidnivåer och inomhusdata. Vill du se grafer med statistikdata istället för aktuella datapunkter så kan vrider du mobilen till “liggande läge” eller trycker fram menyn och väljer “Graphs”. Ett smart tillägg till varje dashboard är informationsknappen du har i appen uppe till höger, “i”-et. Om du klickar på den så kommer ett visningslager upp som är genomskinligt som skriver ut en text som säger vad datapunkten visar för något. Smart för att snabbt lära sig när en dashboard visar så många datapunkter samtidigt. Vissa ikoner kanske inte heller är helt självtalande i början.

Netatmo som tillverkare gör också flera andra “smarta hem”-lösningar så det är inte bara väderprylar, tex har de smarta termostater, utomhussäkerhetskamera med kopplad lampa osv.

Netatmo Smart Weather Station 1699 SEK
  • Användarvänlig
  • Anpassningsbar
  • Prisvärd
  • Hårdvara
  • Appen
4

Sammanfattning

Pros

  • Visuell och enkel app
  • Enkel att installera
  • Älskar påbyggnadsmöjligheterna

 

Cons

  • Störande att den ibland tappat kontakten
  • Att hållaren (mount) inte ingår i Rain/Wind Gauge som standard
Sending
User Review
2.4 (10 votes)