Betalt samarbete med Inmema, inlägget innehåller annonslänkar.
Idag tänkte jag dela med mig av mina erfarenheter av en smart kontakt från Tapo som uppfyller alla basbehov av smart styrning via Tapos app, men som också levererar några extra intressanta funktioner. Det kommer fler och fler smarta produkter ut på marknaden, och just smarta kontakter finns det redan gott om. Så självklart har Tapo också en som heter Tapo P110 vilket är super, och i alla fall också för mig fångar upp intresset att Tapo kan leverera mer till smarta hemmet än bara uppkopplade kameror som de flesta kanske förknippar dem med idag.
Energiövervakning
En enkel funktion kan tyckas men väldigt användbar för alla wattjägare där ute. Jag har haft andra liknande pluggar på lite test men de har bara haft ”av/på” typ i deras appar men Tapo P110 har energiövervakning vilket jag tycker är nice. Du gör egentligen inget speciellt utan i appen har du menyval för att få en översikt på hur mycket watt som din inkopplade pryl drar – och när. Om du misstänker tex att någon prylar drar mycket el i onödan så kan du koppla in P110 som direkt börjar mäta elförbrukningen och så kan man kolla sen efter i appen vad sanningen var. Oftast behöver du kanske köra mer än några timmar för att hinna smala in en bra mängd data så kanske köra en vecka och kolla sen hur det sett ut på dagtid resp nattid etc.
Tyvärr finns det ingen koppling till korrekt pris per kWh utan de har bara en basfunktion där du kan skriva in ett fast elpris. Men även denna tyckte jag själv var så där, jag testade att fylla i ett värde i efterhand men sen när den visade kostnaden så förstod jag inte hur den räknade för det stämde inte alls. Så vill du få ut löpande både förbrukning och kostnad så skulle jag inte rekommendera denna pryl. Men de flesta av oss tror jag fyller de mesta syften med att bara få koll på watten.
Schema och borta-läge
Tapo P110 har även en ganska täckande funktion för schemaläggning vilket är riktigt bra. Då slipper du köpa externa timers när du ska iväg på semester utan styra allt vid appen. Det är bara att ställa in anpassade tider och vad enheten ska göra. Läget som heter ”schema” låter dig välja en tid eller följa soluppgång och solnedgång. Sen väljer du om den ska slås på eller av, samt sen hur detta ska repeteras under en vecka. Och du kan så klart ha flera schema samtidigt igång. När du skapat ett schema så kan du sedan välja att ha detta aktivt eller inaktivt tex om du tillfälligt vill slå av det. Så då behöver du inte radera det och sedan skapa om det igen om du vill ha samma inställning igång igen.
Det läget som heter ”borta” är för slumpmässig av och på för tex när du är iväg på semester. Du ställer in en tidsperiod bara och sen hur det ska repeteras under veckan, och sen kör den på tills du stänger av det helt enkelt.
Teknisk specifikation och funktionsöversikt
Text…