Jag får villigt erkänna att jag helt missat teknikutvecklingen med säkerhetshyveln och precis som kanske många av er andra vallats in att tro att det bästa som finns för alla män är att raka sig med så många blad. Men det är inte bara bland hörlurar, högtalare och mobiltelefoner som det sker teknikutveckling utan även så bland rakhyvlar. Rätt dumt faktiskt eftersom jag har rätt grov skäggväxt så jag borde fattat detta för ett tag sedan, men det är rätt lätt att bara fastna kvar i ekorrhjulet av gamla vanor ibland. Tillsammans med Váli fick jag chansen att djupdyka lite mer i ämnet.
Så vad är då en säkerhetshyvel och vad bygger den på för princip? Ja, egentligen är det lite old school going new, dvs tekniken har tagit något som funnits väldigt länge och gjort det i en nytappning för att skapa en säkrare rakning för huden. Säkerhetshyvel bygger nämligen på att du bara använder ett rakblad och inte typ 3 samtidigt, men konstruktionen är omgjord så att istället för att hugga dig i ansiktet med en lie så är bladet skyddat (inbyggt) i rakhyvelns huvud. Samtidigt är bladet tillgängligt från båda sidorna av rakhyvelns huvud därav namnet “Double-Edged” (eller kort DE). Filmen nedan berättar enkelt och överskådligt kring varför just säkerhetsrakning är bättre, ta gärna en titt.
Váli är ett svenskt bolag som gått all-in på säkerhetshyvlar och produkter runtomkring rakningen. De har tagit fram en hyvel för män men även en hyvel för kvinnor (kallas Freja). De finns att köpa på en massa ställen bland annat populära Lyko.se. Jag har själv testat under en tid och tycker både själva säkerhetsrakningen samt Vális produkter är riktigt prisvärda. Man märker snabbt bara av tyngden av hyveln men även materialet att det känns som en gedigen konstruktion som kommer hålla länge, samtidigt är det inte överflådigt för att skapa en produkt som bara Hollywood-stjärnor har råd med. Älskar när man använder innovativt tänkande så här för att både göra något nytt av gammal teknik men också göra det kommersiellt på ett sätt som gör att alla har råd att hänga med på tåget. Utöver den klara fördelen att säkerhetsrakningen leder till mindre hudirritation, alltid starkt välkommet förstås och särskilt för typer som jag med grov skäggväxt, så är rakbladen både 100% återvinningsbara och gjorda i rostfritt stål.
Här är hyveln med dess olika delar:
– Hyvelgreppet
– Underdelen på hyvelhuvudet
– Rakbladet
– Överdelen på hyvelhuvudet
Som ni ser så är alla delar i ganska tjockt material och under- resp överdel av huvudet i solid metall. Det enda som är tunt och fint är bladet vilket är precis som det ska. Så du lägger bladet i överdelen på huvudet, sedan trär man på underdelen och slutligen skruvar fast hyvelgreppet. När man sedan rakat klart så tvättar man ur och kan också ta isär enkelt för att skölja ur allt rakhår rejält inför nästa rakning. Yes, it is as simple as that.
Sedan kan ni se på bilderna nedan att det finns flera andra tillbehör, de två som jag hoppade på är rakborsten som är ett måste så klart för annars får man inte till löddringen med rakskummet men även rakstället så jag har någonstans att ha mina produkter. Fint att de kan hänga också för att samtidigt torka ur rejält till nästa rakning. Váli har också tagit fram en rakguide för män och en för kvinnor som jag tycker är läsvärd för att hitta tips & trix första gångerna. Alltid bra att försöka få det rätt från början för sedan kommer man in i autopilot-läget och kanske missar några bra tips som förenklar livet.