2 tips hur du kollar om betallösningen är säker

2 tips hur du kollar om betallösningen är säker

Fler och fler siter testar lyckan med ehandel och erbjuder att sälja sina produkter och tjänster enkelt och tillgängligt. Ibland känns det nästan lite för enkelt när det kommer till one-click-to-purchase lösningar. Men bara för att de kan ta betalt med att en betalkortslösning så behöver den inte vara säker, jag försöker hjälpa dig med vilka lösningar som är kända som “säkra”.

Det finns förstås aldrig några garantier när det gäller lösningar på internet, de är ju alla exponerade för besökare från alla världens hörn. Så de som vill hacka och är riktigt duktiga på det, kommer nog åt det mesta men det betyder heller inte att du ska vara rädd för varenda sida du går in på som har en betallösning att du ska bli av med allt på kontot. Jag kan inte garantera att alla tjänster jag skriver om i detta inlägg är säkra för alla möjliga attacker, men de är kända och används av många näthandlare och därav bedöms vara tillräckligt säkra att använda för att jag ska tipsa om dem.

1. Scanna av sidan efter flera olika tecken på att den känns säker

När det kommer till nöjen finns det allt från upplevelser och casinospel som tar emot betalningar via nätet. Ett exempel är Slots Heaven som är som vilken spelsite som helst på internet. Hur vet du att denna site är helt ok att ge bort dina kortuppgifter till om du känner för att sätta snurr på några kronor i plånboken?

De som vill stjäla dina kortuppgifter via liknande siter är smarta, de gör lösningar som är väldigt lika de säkra och riktiga. Så bara genom att titta på betalsidan så kan varken du eller experter bedöma om den ska anses vara säker eller inte. Ett tips är därför att titta efter flera tecken på sidan är säker. Här är några konkreta saker du kan titta efter:

  • SSL-certifiering – är domänen krypterad och har ett giltigt certifikat?
  • Är tjänsten liknande alla andra på marknaden?
  • Är språket på sidan grammatisk korrekt och sammanhängande?
  • Används andra tjänster på sidan som är från kända leverantörer och som du bedömer ser korrekta ut?
  • Vad säger din magkänsla om alla undermedvetna intryck?

Tar vi återigen spelsidan som exempel så går jag själv på att de inte sticker ut från mängden av andra liknande tjänster. De har ett giltigt och trovärdig SSL-certifikat från en känd leverantör, Thawte.

Språket känns trovärdigt och korrekt, och det är många sidor med mycket innehåll. Även om jag själv inte spelar så värst mycket så bedömer jag sidan som trovärdig och säker.

2. Kolla upp betaltjänsten där du ska fylla i dina kortuppgifter

Ett annat tips utöver att kontrollera flera tecken på att sidan är säker, är att använda Google och andra sökmotorer. Om sidan eller betaltjänsten är en bluff eller tar dina pengar, så har troligen andra råkat ut för den och skrivit varningar på olika forum på internet. Ingen rök utan eld gäller alltså.

Så gå hela vägen tills att du ska skriva in dina kortuppgifter, men skriv inte i dem första gången. Kontrollera webbadressen och ev logotypen och vad tjänsten heter som ska ta dina kortuppgifter. Använda sedan tex Google för att söka information om den tjänsten om du ser vad den heter, eller webbadressen för att se vem som har den. Ett exempel nedan är Lekmer som säljer barnleksaker på nätet. När du ska sätta in dina kortuppgifter så syns det inte direkt vilken tjänst det är som tar hand om dina kortuppgifter.

Därför får du kontrollera domänen där sidan är på just nu istället. Se bild nedanför. Där ser du att tjänsten som tar dina kortuppgifter finns på domänen secure.incab.se. Genom att googla på detta och läsa inlägg så kan du komma fram till att det är betaltjänsten Dibs domän. Det är en känd betalservice och därmed kan du känna dig säker.

lekmer_domain

Omslagsbild från Dignited.com.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.