Jag har suttit och sugit lite på om jag skulle skriva denna post eller inte, och nu blev den av. Anledningen till min tvekan var relevansen till just teknik, det finns oändligt många problem som behöver sin lösning. Vad gör teknikproblem annorlunda från andra typer av problem. Jag kom snabbt fram till att de inte skiljer sig alls, dock har jag märkt att det finns få områden i vardagen där lite trassel kan skapa så stor irritation på kort tid som med teknik. Därför tänker jag dela med mig av 3 tips som jag lärt mig genom år av lösande av tekniktrassel.
1. Fakta & Förstå
Vad vet vi? Och vad antar vi? Att förstå vad som hänt är grundbulten för att hitta en bra lösning. Vägen dit dock kan kantas av “vetande” och “antagande”, det gör egentligen ingenting så länge du förvaltar informationen därefter. Som du ser längre ned bland tipsen finns till exempel att Avgränsa & isolera, det är lätt att hamna i fällan att “anta” något som du tror att du “vet” och sedan “avgränsa” bort tankarna från den delen. För att svara på frågorna om vad vi faktiskt vet och inte vet (antar) så kan även sekundära frågor som Hur vet vi och Varför vet vi bidra till förståelsen.
2. Djupdyk & Klättra berg
När tankarna är någorlunda sorterade mellan vad vi vet och vi antar kan vi börja nysta och pussla ihop en helhetsbild. Tänk dock på att pussla ihop med vad vi vet, och inte med vad vi antar. Du behöver djupdyka lite här och där; läsa, googla, lära, pröva – gammal hederlig “trial & error”. Glöm inte att balansera upp med att “klättra upp för berget”, dvs skaffa dig en överblick för situationen. Vad vet du nu som du inte visste för 20 minuter sedan? Hur har det hjälpt dig? Vad borde du göra härnäst? Behöver du prioritera annorlunda nu? Ett bra angreppssätt är att arbeta med det du antar är sant, och försök att bekräfta detta eller eventuellt förkasta det.
3. Avgränsa & Isolera
För att komma framåt måste du bana din väg mot en lösning. Så när du djupdyker och pusslar ihop helhetsbilden, komplettera förståelsen med vad som inte påverka, eller vad som inte ska kollas på som inte är relevant för stunden. Att isolera och avgränsa är alltid på något sätt begränsande för tankeverksamheten, men min erfarenhet är också den omvända. När det är tydligt inom vilka staket min hjärna ska verka så kan det släppa loss en forma av “riktad” kreativitet mot ett lösningsområde. Men fastnar du i problemlösningen så kan det hjälpa att ta bort avgränsningarna igen och pussla vidare.
Alla tre delar pendlar jag själv mellan i jakt på lösning av såväl stora komplicerade problem så väl som små vardagsproblem. Det är angreppssätt som lätt kan appliceras på alla typer av problem, just teknikproblem är inte unika som jag lyfte i början.
Beroende på hur jag kommer in i problemet så kan jag börja med olika delar, men förstås är “att förstå” överbryggande alla i början. Nyckeln till att hitta en lösning snabbt är att arbeta metodiskt och strukturerat, och alltid hålla lugnet. Stress i problemlösning är mycket sällan bra.
Vanliga fallgropar
Några korta ord om fallgropar också. Den vanligaste fallgropen jag sett är att bara fokusera hjärnan på “lösning” och inte “förståelse”. Konsekvensen är ett alldeles för begränsande synfält, få uppslag och ofta stress och frustration. Lösningarna som testas är ofta kortsiktiga och på “chans”. Det är faktiskt mer frustrerande om någon av lösningarna då verkar ge resultat, för då saknar du helt förståelse och får bygga upp denna i efterhand. Om du vill komma ihåg vad du ska göra om det händer igen, det vill säga.
En till fallgrop är att bygga för mycket resonemang för fort på antaganden, och inte fakta. Antingen leder det till snabba lösningar, som löser delar av symptomen men inte problemet. Eller så leder det till mer irritation och frustration för att andra intressenter inte tycker du förstår alls vad det handlar om. Dina antaganden kan nästan bli en form av falskt vetande.
Slutligen vill jag nämna fallgropen att förlita sig på att den som vet mest måste lösa problemet. Alla kan lösa problem, så väl tekniktrassel som andra stora eller små hinder. Får du trassel på tekniken så kan det ibland vara avgörande att ta tag i det på en gång, då är både minne och förståelse som färskast.