Big data och hur du kan utvinna information med Qlikview

Jag vet inte hur ofta jag hört eller läst uttrycket den senaste tiden, “Big data”, i samma andetag som “nästa stora område”, “innovation” eller “produktivitet”. På svenska heter det Storadata, men oavsett språk så är innebörden detsamma. Storadata är en term som beskriver riktigt stora mängder data i olika datasystem. Det är så omfattande att de är jobbiga att hantera i normal databashantering. Det kan vara på grund av att det hela tiden tillkommer mängder med ny data, eller att mängder av befintlig data förändras i för hög takt för att traditionella system ska klara av hanteringen. Enligt Wikipedia syftar termen “Big data” på den stora mängden data som produceras på den globala webben, men jag och flera med mig anser att begreppet är bredare än så.

Det skapas dagligen 2,5 triljoner (2 500 000 000 000 000 000!) byte ny data, det är en sådan kopiös mängd att ca 90% av all data idag har producerats inom de senaste två åren. En galen takt! Det handlar om all möjlig information från köptransaktioner till bloggar, sociala medier, nyhetsflöden, kartor, digitala bilder – verkligen allt! Bakom rodret står vi och de datasystem vi använder, skapar, underhåller och förbättrar. Internet och en rad innovationer inom området har gjort det möjligt att i realtid utvinna information som kan användas i ögonblicket. Tänk själv, för något år sedan var det ok att vänta flera dagar på att ett nytt recept ska finnas på närmaste Apotek – nu är det en självklarhet att i samma sekund som du lämnar läkaren kan du hämta ut medicinen på Apoteket runt hörnet.

Intresset för Stordata ökar markant, och i och med det fokusen på hur vi på bästa sätt kan extrahera, analysera och använda informationen vi samlat på oss i våra system. Tidigare fanns inte systemen för att ens kunna lagra sådana mängder data, men det är varken en ursäkt eller ett hinder längre. Det är dags att fråga er själva; vad lagrar vi för stordata idag samt hur använder vi och kan vi använda den? Fråga du mig så finns det en hel del i företagens databaser till höger och vänster som är rena gottepåsen för framtida affärsmöjligheter och nya strategier.

Ett system som jag är väldigt bekant med är Qlikview, ett business intelligence system som de senaste åren tagit över marknaden totalt. Där Qlikview har sin styrka, hittar vi alla affärssystem största misslyckande. Användningen av data. Så se inte Qlikview som ett konkurrent till ert nuvarande affärssystem trots deras eventuella BI-tillägg, utan se det som det som ett komplement. Och din gyllene stig rakt in i kärnan av den stordata du byggt berg av i dina system de senaste åren. Enkelt att bygga rapport för just den data du har behov av att analysera, snabbt att komma igång och det bästa kanske – rapporterna är inte beroende av hur många eller vilka typer av datakällor du har. Allt är i princip möjligt, all data stor som liten kan läggas upp på ett designat smörgåsbord åt medarbetare, mellanchefer, direktörer eller ledning.

Amerikanska McKinsey Global Institue (MGI) drar samma slutsats som jag om Big data, det är det nästa stora som kommer att förändra innovation, konkurrens och produktivitet i de flesta branscherna. MGI studerade fem sektorer för att se hur Big data kunde skapa mer värde. En av slutsatserna löd:

If US healthcare were to use big data creatively and effectively to drive efficiency and quality, the sector could create more than $300 billion in value every year.

Potentialen i stordata är enorm, så jag rekommenderar alla som vill utveckla sina affärer i alla hörn och i alla branscher att rikta strålkastarna mot stordatan ni sitter på och hur ni på enklaste sätt kan utvinna er framtid.

Qlikview bild från Ntpro.nl.

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.