Chipsfakta och fredagsmys

Vilken lyckad jingel! Jag har ingen aning om varför, men var jag än går stöter jag på folk som nynnar på låten. OLW har verkligen lyckats, nästan som i ICA när de körde igång med “ICAs egna varor”-reklamen. Fast OLW har en liten bit till att gå innan de når samma reklamstatus. Förutom att folk nynnade på ICA-låten, pratade man om dem hela tiden. “Har du sett den senaste? Du vet den där…”

Tydligen har OLW ändrat sin chipsstrategi lite och fokuserar mot bredare målgrupper med fokus mot familjen, och helgen då den största delen av chipsförsäljningen sker. Estrella har varit marknadsledare men nu verkar OLW klämma sig förbi och hoppas att ta chipsmarknadsandelar under 2009.

Chips är som de flesta vet tunna, friterade potatisar. Det går åt ca 4 kg potatis till 1 kg chips, och enligt en undersökning äter vi potatis 0,7 gånger om dagen. Detta är att jämföra med ris och pasta som vi äter ca 0,2 gånger om dagen. Historien om när chipsen kom till världen är lite rolig, det var på ett exklusivt hotell i New York 1853. En mycket krävande kund Coernelius Vanderbilt (förmögen entreprenör som byggde upp sina rikedomar på järnvägar och sjötransporter) besökte restaurangen och hade flera gånger vid tidigare besök skickat tillbaka sina potatisskivor för att de hade varit för tjocka. Kocken skulle läxa upp honom och skar riktigt tunna potatisskivor och stekte dem hårt i olja tills de blev spröda och gyllenbruna. Tyvärr blev Vanderbilt tokförtjust i den nya rätten, och chipsen hade uppfunnits.

Det var tydligen inte förrän receptet på chips hamnade i Vita husets kokbok under mitten av 1880-talet som det spred sig till folket och man började tillverka chips för eget behov hemma och för försäljning i handeln. Sedan bar det av med bara farten, familjeföretagen som gjorde chips konkurrerades ut av större fabriker och maskintillverkning. När maskinskalaren togs i bruk försvann hemmatillverkningen helt. I Sverige tågade chipsen in på 1960-talet, och marknaden idag domineras av OLW, Estrella och Pringles. På 4:e plats kommer Svenska Lantchips med ca 4 % av försäljningen. Totalt omsätter chipsmarknaden mer än 1 miljard kronor om året. Förutom vid helger, så peakar försäljningen också vid stora idrottsevenemang.

Chipsen tillverkas genom att potatisen tvättas noggrannt, och skalet gnuggas bort. Därefter skärs den i tunna skivor och även skivorna tvättas och blåses bort från allt vatten. Man tippar sedan ner potatisskivorna i det heta oljebadet för fritering, och efter ca 4 minuter är allt vatten bortkokat ur potatisskivorna. Efter friteringen smaksätter man chipsen med salt och eventuell krydda. Trots att många chips smakar rätt mycket salt så är salthalten inte mer än ca 1,5 %, men eftersom saltkornen sitter på utsidan av chipsen blir det intensivare saltsmak när de upplöses i saliven.

Sedan kommer ni säkert ihåg att jag personligen inte är så förtjust i OLW…

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.