Igår kväll tog jag och Lena med Elvira på en liten kvällstur till Hammarby Sjöstad, vårt sikte var det bokade bordet på den spanska restaurangen Du Chef (du hittar karta till restaurangen nedan). Vi har passerat det ett par gånger på väg till Sickla köpområde samt att Lena hade varit där en gång tidigare, så vi visste om restaurangen och att det var god mat. Själv gillar jag tapas så jag var inte så svårövertalad när Lena frågade.
Vi bokade bord i förväg, och det var nog klokt gjort av två anledningar. Restaurangen hade inte väldigt många platser och så var det ju det med Elvira, vi ville ha barnvagnen vid bordet. När vi kom dit möttes vi av en mycket mysig och trevlig miljö med leenden på i princip alla i personalen. Köket ligger öppet mot själva restaurangdelen, men det är ändå inte så att du störs. Öppenheten mot köket möjliggör till och med något extra, för den som vill barhänga kan denne avnjuta sina rätter vid en bardisk med överblick över den spanske kockens skickliga köksmanöver.
Nej, nu kan jag inte hålla ut längre, jag måste säga att maten var fantastiskt god. Vi var helnöjda med besöket, både maten och det trevliga bemötandet. Det är ju som sagt en spansk restaurang så självklart innehöll den sparsamma menyn en hel del tapasrätter (smårätter) men även flera huvudrätter att välja mellan. Desserter fanns också men där var utbudet skralare. Tipset vi fick direkt när vi anlänt och menyn flög fram, var avsmakningsmenyer för tapas. Du kunde välja mellan en liten eller stor avsmakningsmeny, vilket innebar att du fick testa på riktiga spanska klassiker. Till ett bra pris så klart. Lena dreglade lite över den stora avsmakningsmenyn men till slut blev det ändå att vi tog ett gäng enskilda tapasrätter.
Dilemmat med tapas är alltid, hur många smårätter ska vi beställa? Vi valde direkt att slå ihop våra rätter och äta lite av allt vilket vi tycker tillhör en tapasupplevelse. Då vi var lite villrådiga frågade vi servitrisen som rekommenderade 2-3 rätter per person. Dock tyckte vi att det lät lite så vi tog i från tårna med känsla från andra tapasrestauranger och valde 3 rätter per person samt 1 extra. Så totalt 7 smårätter på två personer. Lilla Elvira sussade så sött i vagnen jämte bordet hela kvällen (hon var så snäll!!). Den mängden tyckte vi blev väldigt bra, vi blev precis så mätt man ska bli.
Vad åt vi då?
- vitlöksbröd med aioli
- klyftpotatis
- en salladstallrik
- grillade tigerräkor
- pilgrimsmusslor
- kyckling i vitt vin och limesås
- prosciutto med melon och god korv.
Maten var fantastiskt god. Det gick snabbt att få maten och den ensamme servitrisen gjorde ett bra jobb. Väldigt trevlig och lite skämtsam. Efter smårätterna var vi sugna på lite efterrätt. Under väntan på menyn igen fick vi lite citronsorbet. Den i sig var väldigt god, men skar sig lite med det röda vinet tyvärr. Till efterrätt åt vi chokladtårta med frukter, som också var top notch. En frisk tallrik med lite av varje i fruktväg – vindruvor, apelsinskivor, jordgubbar, cocktailfrukter. Och så en något tunn men kompakt mintchokladtårtbit.
Om vi måste nämna något så var det ju detta att servitrisen var ensam som drog ned intrycket lite mot slutet på kvällen. Efter maten var vi sugna på efterrätt, och mellan att vi efterfrågade en meny igen till att vi väl fick menyn så tog det alldeles för lång tid. Vi hade nästan gett upp hoppet om en efterrätt. Nu kastade den trevlige kocken in citronsorbeten vilket kändes lite som plåster på såret för väntan, och den var god, men vi hade hellre fått menyn tidigare. Vi märkte direkt när restaurangen fylldes upp att hon fick mindre och mindre tid till att serva varje gäst, kanske hade den trevlige kocken som ändå var ute och sprang runt lite i restaurangdelen kunnat hjälpa till lite extra? Och väntan på menyn kan vi inte bara beskylla servitrisen för, tydligen hade det kommit in ett stort sällskap som satt och häckade på alla menyer. Ett minus till restaurangen att inte ha tillräckligt många menyer dock.
Men för att avsluta med några glädjande ord igen så var vi totalt sett väldigt nöjda med besöket. Våra tapasrätter, efterrätter, kaffe till mig och vin till maten landade på 700 kr. Prisvärt då maten var god, personalen trevlig och atmosfären mysig. Vi kommer säkert att komma tillbaka, speciellt eftersom vi bor längs med tvärbanan och med den komma tillräckligt nära för att det ska räknas som gångavstånd. Ni hittar restaurangen jämte Fredells byggvaruhus, och för er som är osäkra har jag slängt in Google maps nedan där ni kan orientera er i restaurangens närhet. Visst ja, det får jag inte glömma, de har bokning på nätet – perfekt om du inte “orkar” ringa.
0 thoughts on “God tapas på Du Chef”