Lär dig populära IT-termer – ett urval av ABC

Computer Sweden har samlat på sig en massa bra IT-termer i sin ordlista, och här är bara ett urval av termer på A, B och C. Vet du till exempel vad en cyberkondriker är?

Active Directory – (AD)
katalogtjänst från Microsoft. Lanserades tillsammans med Windows 2000. Läs mer på Microsofts webbplats.

Adressinformation – adressinformationsfil (header)
I e-post och andra meddelanden som sänds över datornät: separat fil med teknisk information om meddelandets avsändare, mottagare och den väg meddelandet har tagit, ofta med klockslag. Adressinformationen brukar följa med meddelandena som en separat fil.

Agil systemutveckling – (agile software development)
Metod för systemutveckling som betonar snabbhet, informellt samarbete, täta kundkontakter och möjlighet att ändra under arbetets gång. Det är en rörelse, inte en enhetlig metod. Manifestet för agil systemutveckling publicerades 2001 av en grupp programmerare som reagerat på strävan efter detaljerade kravspecifikationer, omfattande dokumentation och byråkratiserande metoder och processer. De har bildat Agile Alliance (extern länk) och utvecklat ett antal verktyg och andra hjälpmedel. – Agil kommer av engelska agile, som betyder kvick, lättrörlig. – Jämför med Devops, extremprogrammering, lean software development och Scrum.

Ajax – Asynchronous Javascript and xml
Den vanligaste tekniken för programmering av webbsidor med interaktiva program. Ajax är en kombination av Javascript, xml och andra verktyg. Ajax ger webbsidor som direkt svarar på användarens inmatningar utan att webbläsaren behöver vänta på nya sidor från webbservern. Programmen följer nämligen med webbsidan efter anropet och körs på webbläsarens dator. – Ajax är ingen produkt eller varumärke utan ett namn som sammanfattar en kombination av verktyg. Namnet infördes 2005 av användbarhetsexperten Jesse James Garrett i artikeln Ajax: A new approach to web applications. (Namnet Ajax eller Aias är taget från en hjälte i Iliaden)

Anrop – (call)
I programmering: instruktion som sätter igång en del av ett program (en procedur). Anropet anger vilken procedur som ska köras och eventuella parametrar. To call – att anropa.

Apache
Världens mest spridda webbserver sedan mitten av 1990-talet. 2008 drevs hälften av världens webbplatser med Apaches webbserver. Apache sprids med fri och öppen källkod och utvecklas av Apache Software Foundation.

Arbetsminne – (även internminne, ram-minne eller primärminne, ofta bara minne)
Det minne som håller aktiva program och de data som bearbetas när datorn används. Arbetsminnet måste vara snabbt och är därför ett halvledarminne. Eftersom den typ av halvledarminnen som används är flyktiga töms arbetsminnet på data när datorn stängs av. Allt som ska sparas måste därför lagras på hårddisk (eller annat lagringsminne). Arbetsminnet läser in datorns operativsystem från hårddisken när datorn startar och läser sedan in program och data från hårddisk, nätverk eller internet allt eftersom.

Array
I programmering: vektor, lista, uppställning – minnesutrymme som består av flera lika stora, numrerade minnesplatser. Man kan alltså lagra en serie värden i en bestämd ordning. En array kan vara enradig (en lista), tvådimensionell (en matris) eller, i sällsynta fall, en flerdimensionell matris. Arrayer är praktiska för grupper av data som hör ihop och måste stå i en viss ordning. Kallas på svenska för fält (rekommenderas av SIS), vektor (inte alltid korrekt) eller för array. Hellre: uppställning. En uppställning innehåller en ordnad mängd data, till exempel årets dagar, som kan sökas med hjälp av ett eller flera index. – Grundbetydelsen av array är ‘rad’ eller ‘räcka’;

Asynkron
Inte synkron; inte bundet i tiden till en central klocka, till andra processer eller till på förhand bestämda tidpunkter eller tidsmellanrum. Asynkron datakommunikation kan påbörjas och avslutas när som helst utan samordning med mottagaren. Början och slut markeras av särskilda signaler. Inom dataöverföring är atm ett känt exempel på ett asynkront system. I asynkrona processorer arbetar de olika delarna av processorn utan att följa processorns klocka. Det gör att de olika processerna avslutas snabbare, men det gör samordningen svårare. Asynkrona processer i en dator är sådana som pågår oberoende av andra program, till exempel en utskrift “i bakgrunden”.

Attribut
I allmänspråket är ett attribut en egenskap eller ett kännetecken. Inom datateknik står det för egenskaper och kännetecken som kan ställas in och/eller ändras. Exakt vad det betyder beror på sammanhanget. Ibland detsamma som en inställning, variabel eller en parameter. Attributen påverkar hur ett program eller en fil fungerar och kan användas och/eller hur det ter sig för användaren. – Inom objektorienterad programmering är attributet en variabel hos ett objekt. – I html är det en egenskap hos ett element på sidan, till exempel stil och teckenstorlek. – I Dos är attribut en inställning hos filer, till exempel “read-only”.

Autentisering – (authentication)
Kontroll av äkthet, ordet kan också stavas med c: autenticering.
(1) – kontroll (verifiering) av uppgiven identitet. I enklaste formen sker autentisering genom att den som identifierar sig, förutom sitt namn, uppger ett personligt lösenord eller använder ett igenkänningstecken (“token”). Autentisering över internet brukar också, men behöver inte, omfatta användning av så kallade elektroniska certifikat för att kontrollera att identiteten och identitetshandlingarna (kort, certifikat) är äkta och giltiga. – Se också stark autentisering, tvåfaktorsautentisering och förnekbar autentisering. – Jämför med validering;
(2) – meddelandeautentisering: kontroll av att innehållet i ett meddelande inte har ändrats på vägen från avsändare till mottagare (se också elektronisk signatur).

Avatar
Figur som representerar en person i virtuella världar, till exempel i datorspel på internet. En avatar är en figur som kan röra sig i miljön, styrd av användaren, ofta tredimensionell, och den kan se ut hur som helst. Även enklare representationer av en människa, som vanliga foton, kallas ibland för avatarer, se gravatar. – Ordet avatar kommer från indisk religion, där det står för en andlig eller gudomlig varelse som har tagit kroppslig form.

————————————————————–

Backend
Administrationsdel, grundsystem, bakände. Servrar och databaser som inte är synliga för slutanvändaren, men som är grunden för frontend, frontsystemet.

Bakåtkompatibel
Anpassad till (kompatibel med) äldre versioner av en produkt (hårdvara eller mjukvara); anpassad till filformat som används i äldre versioner av ett program. En ordbehandlare, version 3, är bakåtkompatibel om den kan öppna, visa och ändra dokument som har skrivits med version 2 eller 1 av samma ordbehandlare. Jämför med framåtkompatibel.

Bandbredd – (bandwidth)
Överföringskapacitet, datatakt. En kommunikationsförbindelses förmåga att överföra datamängder, mätt per tidsenhet. Mäts i datakommunikation i bit per sekund, bps. Hög bandbredd ger möjlighet till dataöverföring i hög takt (rate). – Bandbredden kan delas upp i dataflöde och outnyttjad kapacitet. – “Bandvidd” är en felaktig försvenskning. – Ordet bandbredd är hämtat från radioteknik, där det syftar på frekvensomfånget. Ju större frekvensomfång, desto mer information kan man sända. Stort frekvensomfång i radio förutsätter nämligen att man håller ett band av frekvenser intill radiosignalens huvudfrekvens fria från andra radiosignaler. Annars blir det störningar. Stor bandbredd betyder alltså att man kan skicka mer information per sekund. Vid dataöverföring handlar det inte om frekvens utan om datatakt, men det är samma princip. Stor bandbredd, alltså ett brett band av tomma frekvenser intill huvudfrekvensen, ger möjlighet till dataöverföring i hög takt. Datatekniken har tagit över termen och uppkallat resultatet (hög datatakt) efter förutsättningen (hög bandbredd).

Big data – stordata
Mycket stora datamängder som kräver speciella metoder för analys. Uttrycket blev vanligt under 2011. Det syftar oftast på ostrukturerade data, alltså sådana data som inte kan ordnas i tabeller eller kalkylark. Ett kriterium är att datamängderna är så stora att de inte kan bearbetas med traditionella program för analys och datautvinning. Man kan inte först lagra datamängden i en databas och sedan analysera den. Områden där man talar om “big data” är analys av stora textmängder (som internet eller stora sociala nätverk), hälsovård, analys och kategorisering av fotografier och andra bilder, meteorologi, klimatanalys och data från handel. Datorer som hanterar sådana datamängder kallas ibland på engelska för supercrunchers.

Blob – binary large object
Mycket stor fil, till exempel en bild, videosnutt eller ljudfil, som lagras i en databas. En blob är i detta sammanhang, trots namnet, motsatsen till ett objekt i en objektdatabas. Objektdatabasen kan manipulera objektet direkt, medan en blob måste läsas in av ett lämpligt program innan den kan öppnas och köras. – Termen var vanlig på 1990-talet, då bild- och ljudfiler var svårhanterliga.

Brandvägg – (firewall)
Program som skyddar datornät eller enskilda datorer från intrång och sabotage via internet. Brandväggar granskar inkommande meddelanden enligt enkla regler och stoppar allt som strider mot reglerna. De kan också granska utgående trafik. Brandväggen placeras i “ingången” till det lokala nätet (en router eller gateway) respektive mellan nätet och den enskilda datorn. Den kan vara ett program som är installerat i routern/gatewayen eller finnas i en särskild dator. Reglerna för granskningen kan vara förinställda eller ställas in av nätadministratören. Sållningen utgår från avsändaradressen, mottagaradressen, typer av bilagor, innehållet i anrop till webbsidor och, i vissa fall, varje enskilt ord i meddelandet. Reglerna är enkla och tillämpas mekaniskt och brandväggen kan inte bli säkrare än reglerna. Det finns också former av sabotage som helt kringgår brandväggen. En brandvägg kan, förutom filtrering, ha funktioner som återringning (callback) eller en så kallad iron box.

BTW
Kort för “by the way”.

Buffert – (buffer)
Del av arbetsminnet som tillfälligt håller data som ska lagras på hårddisken (eller brännas på cd eller dvd). Bufferten behövs därför att det går relativt långsamt att lagra på hårddisken. Programmet sparar därför filen tillfälligt (buffrar filen) i det snabbare arbetsminnet. Den överförs till hårddisken först när användaren trycker på “Spara”, eller vid automatiskt sparande. Om programmet eller datorn kraschar förlorar man de data som finns i bufferten. – Buffertar används även vid utskrift på skrivare, vid bränning av cd och dvd och i andra sammanhang där det är opraktiskt att överföra data direkt från hårddisken.

Build – bygge
En exakt version av ett datorprogram, framställd vid en bestämd tidpunkt av den källkod som fanns då. Två exemplar av samma bygge är därför identiska ned till minsta etta och nolla, medan två exemplar av samma leverans (release) kan ha olika binärkod.) Att göra en build är helt enkelt att kompilera ett program. Minsta ändring i källkoden innebär att kompileringen ger en annan build. I en del kommersiella program kan man hitta byggets nummer under menyvalet “Om”.

Buss
Sammansatt signal som passerar datorns olika delar (processor, hårddisk, grafikkort, cd-spelare) i tur och ordning längs en slinga. Bussar kan också användas för anslutning av yttre tillbehör. Bussen är också den hårdvara (ledningar, kontakter) som behövs. Signalen är sammansatt av information från och till de olika enheterna. När bussen kommer till en ansluten enhet lämnar den av information som är adresserad till den enheten och hämtar information som är adresserad till andra delar av datorn. Det påminner alltså om en stadsbuss med hållplatser. – Fördelen med en buss är att en enda ledning kopplar ihop alla delar av datorn. Externa bussar (som firewire) gör att många externa tillbehör kan kopplas samman i en lång rad och anslutas till en enda kontakt. Man kan lätt lägga till nya delar. Alternativet skulle vara att koppla ihop alla komponenter var för sig. Det skulle kräva många fler ledningar och det skulle vara besvärligt att ansluta nya komponenter.

————————————————————–

CC (carbon copy)
“Kopia till” eller bara “kopia” – adressfält i e-post. Används för adresserna till de mottagare som inte är huvudmottagare, utan får meddelandet “för kännedom”. Huvudmottagaren kan se vilka de mottagarna är, och om det finns flera mottagare i fältet “kopia” kan de också se varandra. Vill man hålla mottagare hemliga använder man fältet bcc, dold kopia eller hemlig kopia. Förkortningen cc för carbon copy är en kvarleva från skrivmaskinernas tid.

Certifikat – (elektroniskt certifikat, digitalt certifikat)
Elektroniskt intyg som styrker att en elektronisk identitetshandling eller e-legitimation är korrekt och giltig. Observera att ett certifikat inte är en id-handling: det används tillsammans med en id-handling och styrker att den är äkta. Elektroniska certifikat kan användas vid kryptering med öppen nyckel och ingår i infrastruktur för kryptering med öppen nyckel (pki). Certifikaten utfärdas av betrodda företag eller myndigheter, certifikatutfärdare. Tekniskt fungerar det så att användarens öppna nyckel signeras (=krypteras) med certifikatutfärdarens privata nyckel. Den som sedan vill kontrollera att en viss öppen nyckel verkligen tillhör den påstådda ägaren kan göra det genom att dekryptera certifikatet med certifikatutfärdarens öppna nyckel. Man ska då få fram den öppna nyckel som certifikatet gäller. – I PGP används inga certifikatutfärdare, utan man låter andra användare utfärda certifikaten. Det kan ske i många led. Ett certifikat kan vara signerat av många, det fungerar ändå.

Checksumma – (integrity check value, icv)
Siffror som bifogas tal eller meddelande för att man ska kunna märka ändringar och fel. Checksummor räknas fram genom en bestämd matematisk procedur. Den som vill kontrollera att ett tal eller ett meddelande är oförvanskat genomför samma matematiska procedur på nytt och jämför med checksumman. Det fungerar nästan alltid, utom i de sällsynta fall då två fel tar ut varandra så att checksumman ändå blir rätt. Ett välkänt exempel på checksummor är sista siffran i personnummer. – För e-post och andra textdokument använder man elektroniska signaturer.

Click-through – klick, genomklickning
I marknadsföring: det att en besökare på en webbsida klickar på en länk som går till reklam. Click-through rate, se klickkvot. Även: clickthrough.

Content delivery network – (cdn)
Nätverk av internetservrar som samarbetar för att leverera video och musik till användare utan förseningar. Servrarna är utplacerade för att leverera dataströmmar från en källa till många mottagare så effektivt som möjligt. Kända content delivery networks är Akamai, CDNetworks och Limewire. De sluter avtal med olika webbsajter om att leverera deras material.

Cramming
Att lägga oväntade extraavgifter på telefonräkningen. Ett sätt är när tredje part skickar många oönskade textmeddelanden till en mobiltelefon. Abonnenten får veta att hon kan slippa meddelandena genom att skicka sms till ett visst nummer. Om hon gör det får hon en extra avgift på telefonräkningen. – Kallas även för whamming och super-slamming. – I andra sammanhang betyder to cram ‘att proppa full’ eller ‘att hårdplugga’.

Crowdsourcing
Massförfrågan, massbaserad problemlösning – att genom internet ta hjälp av allmänheten för att lösa uppgifter eller utveckla produkter. Uppdragsgivaren lägger ut uppgiften på internet och låter alla som vill vara med. Det behöver inte finnas någon personlig kontakt mellan uppdragsgivare och deltagare. Man kan låta intresserade lämna in förslag som uppdragsgivaren väljer bland, eller man kan låta de intresserade rösta fram en lösning. Det förekommer att det bästa förslaget belönas, men det är inte alltid så. Metoden har använts i katastrofhjälp, till exempel efter jordbävningen på Haiti 2010. – Termen crowdsourcing myntades 2006 av den amerikanska journalisten Jeff Howe i artikeln The rise of crowdsourcing. Ordet anspelar på outsourcing (utläggning av arbete), se också försörjning (sourcing). – Se också crowd, crowd mining samt friendsourcing, crimesourcing, unsourcing och co-creation.

Cul8r
Kort för “See you later!”.

Cyberkondriker – (cyberchondriac)
Skämtsam beteckning på personer som letar efter hälsoinformation på webben. Kommer av cyber och hypokondriker, alltså en som ständigt oroar sig för sjukdomar.

Källa: Urval från Computer Swedens ordlista

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.