Jag och Lena har börjat systematisera och strukturera våra matinköp. På söndagen görs en lista på alla rätter för veckan som kommer, och alla inköp sätts upp på en inhandlingslista. Sedan stånkar vi hela vägen hem från den lokala ICA-affären med kassar tunga som tegelstenar. Det känns som om vi kan spara in pengar, och på dessa två veckor som vi kört nu så har vi nog sparat in några hundra per vecka. På månaden kan det bli en tusing förhoppningsvis som man kan komma ned i matkostnader.
Det är inte så pjåkigt, och det man tjänar in pengar på är ju de där spontanvarorna som man kastar ner i vagnen på ICA som man egentligen kan klara sig utan. Men det gäller ju därför att nästan preussiskt hålla sig till listan och inte sväva ut för mycket. Första veckan handlade jag själva allt (det kan jag säga var lite halvtungt att bära hem) och andra gången handlade jag och Lena tillsammans. Utan att lägga tonvikt på vem av oss som var bäst på disciplinen… så gick det något bättre när jag handlade själv.
Det är lite kul att sitta och titta igenom site:er på nätet efter rätter på söndagen, kolla lite i kokböckerna och samla inspiration. Det blir att man testar mer nya maträtter så att det inte 4 dagar i veckan blir de där “säkra” pasta-korten som man väljer. Det behöver ju inte betyda att maträtterna blir nyttigare… men man får överskådligheten över hur matintaget under veckan kommer att vara. Lite roligare att laga maten faktiskt också, då man kastar in lite nya maträtter och kanske lite nya variationer av gamla rätter. En woktwist här, en risöveraskning där.
Vi tjänar alltså pengar och tid genom att centralisera inköpen, får öva på den personliga disciplinen samt blir mer matinspirerade vilket skapar glädje när man står där och steker. Fantastiskt.
Nämen Erik, fyra år på univ som ekonomistudent å så säger du att du _tjänar_ pengar genom att centralisera inköpen… Du menar väl att du sparar pengar, eller hur? :)
Nämen Erik, fyra år på univ som ekonomistudent å så säger du att du _tjänar_ pengar genom att centralisera inköpen… Du menar väl att du sparar pengar, eller hur? :)
Ja, tjänar, vem säger att jag konsumerar maten jag köper in? Jag säljer ju den vidare till Lena.. =)
Ja, tjänar, vem säger att jag konsumerar maten jag köper in? Jag säljer ju den vidare till Lena.. =)
Sen har det iofs visat sig att det inte lönar sig så värst mkt med storköp eftersom mkt mat slängs, pga att det blir gammalt eller dåligt hemma i kylen, men ni kanske tillagar allt på en gång och sen fryser? Då sparar ni säkert in + ni kan sälja matlådor till kollegor och alltså TJÄNA på det. Grattis till ert nya, vuxna, val.
Sen har det iofs visat sig att det inte lönar sig så värst mkt med storköp eftersom mkt mat slängs, pga att det blir gammalt eller dåligt hemma i kylen, men ni kanske tillagar allt på en gång och sen fryser? Då sparar ni säkert in + ni kan sälja matlådor till kollegor och alltså TJÄNA på det. Grattis till ert nya, vuxna, val.
Det är faktiskt mindre som slängs hos oss nu. Eftersom vi gör en lång lista på exakt vad som behövs för de olika rätterna vi valt ut för veckan så handlar vi i princip bara det (+ lite annat). Tidigare blev det mera spontanköp och inte så genomtänkta köp vilket ledde till mer som inte användes och därför kastades.
Tack, tyvärr tror jag inte att ngn på jobbet vill köpa maten men jag ska ha idén i bakhuvudet if the opportunity comes along.
Det är faktiskt mindre som slängs hos oss nu. Eftersom vi gör en lång lista på exakt vad som behövs för de olika rätterna vi valt ut för veckan så handlar vi i princip bara det (+ lite annat). Tidigare blev det mera spontanköp och inte så genomtänkta köp vilket ledde till mer som inte användes och därför kastades.
Tack, tyvärr tror jag inte att ngn på jobbet vill köpa maten men jag ska ha idén i bakhuvudet if the opportunity comes along.