Tittar på SVT2 nu på en dokumentär om McDonalds. Fy fan, man vill verkligen inte äta där längre efter en sådan dokumentär. Det är fusk med både mat och personal. Hamburgare får stå länge i värmeskåpen och sallader och donuts märks om med nya datum för att “hålla längre”. Det tråkiga är att det verkar inte vara oansvariga tonåringar utan direktiv från personer som leder restaurangerna att inte slänga gammal mat tex.
Gällande personalkostnaderna som ska hållas nere så är tydligen melodin att ändra stämplade kort för att flytta de anställdas tider att bli raster istället. Timmar och minuter försvinner lite här och där för att övertiden totalt sett ska försvinna. Personalen tvingas att jobba sjuka (fräscht, nej) och när det är lite kunder och lite försäljning, så tvingas anställda att stämpla ut och “ta en paus” till att försäljningen drar igång igen. Eller åka hem tidigare från jobbet.
Arbetsledarna ska tydligen hålla koll på två nyckeltal – Wasteprocent och löneprocent. Wasteprocenten håller koll på hur mycket som slängs, för att hålla detta tal på bra nivå så märks mat som gått ut med nya datum och hamburgares tidkoder i värmeskåpet nollställs så att de får stå där längre. Löneprocenten mäter personalkostnaden i förhållande till försäljningen, har du full personalstyrka inne och försäljningen dippar en kväll så kommer löneprocenten att rusa i taket. För att få ned talet så ombeds personal att stämpla ut ett tag (tills kunder kommer tillbaka), åka hem tidigt eller till och med stämpla ut och jobba gratis.
Det är för jävligt faktiskt, helt horribelt och oacceptabelt för en sådan stor kedja att hålla på så mot sina anställda och mot sina kunder. Vad sade då de högre upp i ledningen när dokumentären konfronterade dem? Självklart, “sådant får inte hända”, “vad hemskt” och “oacceptabelt”. Vad kommer de att göra åt det? Säkert ingenting. Om inte någon stämmer skiten ur dem. Jag har inte jobbat på McDonalds själv utan har bara sett dokumentären, jag ska fråga runt lite och se om det verkligen är så här det funkar. Vad håller de på med egentligen? Och jag som gillade den där chokladdonuten, undra hur länge den där datumstämpeln hade ändrats…
Fungerar inte så på alla restauranger iaf inte där jag jobbar:
http://lisatamminen.wordpress.com/2010/05/17/pa-min-arbetsplats-en-reflektion-over-gardagens-program/
Fungerar inte så på alla restauranger iaf inte där jag jobbar:
http://lisatamminen.wordpress.com/2010/05/17/pa-min-arbetsplats-en-reflektion-over-gardagens-program/