Betalt samarbete med Somfy, inlägget innehåller annonslänkar.
En kategori av produkter för smarta hem som ligger mig varmt om hjärtat är säkerhet, Därför har jag följt ett företag som heter Somfy ett litet tag, bland annat testat en Somfy One tidigare, och nu fått möjligheten att även testa deras fulla hemlarmslösning, Somfy Protect. Här har vi en leverantör som förstått att larmprodukterna vi installerar i våra hem inte bara ska fungera, utan även måste se snygga ut då de ofta står på synliga platser i hemmet.
Somfy har olika paketeringar av sina produkter tillgängliga via sin webbshop och den som jag har är Somfy Protect Home Alarm + Indoor Camera. Detta eftersom Indoor Camera inte ingår i startpaketet för Home Alarm och jag ville ha en utöver den Somfy One som jag har sedan tidigare.
Somfy Indoor Camera är en snygg rund inomhuskamera med privacyskydd precis som för Somfy One. Den drivs via strömuttag men du får med en ganska lång sladd för inkoppling. Precis som med alla andra Somfy-enheter så installerar du enkelt via appen. Du får med en plasthållare som den står på men om du vill fästa den på väggen så får du köpa till ett väggfäste som tillbehör. Du får en videoström som du närsomhelst kan kolla på i appen i FullHD, 130 graders betraktningsvinkel samt 4x digital zoom.
I startpaketet ingår:
- Somfy Link
- Somfy Motion Sensor
- Somfy Indoor Siren
- Somfy IntelliTAG x3
- Somfy Key Fob x2
- Larmdekaler
Den centrala enheten i installationen är Somfy Link som du också installerar först. Det är den som “koordinerar” ihop alla enheterna via radiokommunikation (Somfy Protect Radio 868 MHz), kopplas ihop med ditt wifi och kräver endast ström. Om den motförmodan skulle pluggas ur strömuttaget så klarar den sig i 6 timmar på ett inbyggt batteri.
Smarta produkter i startpaketet
Somfy Motion Sensor är en smart rörelsesensor som kan ställas in beroende på förhållanden hemma som tex om du har husdjur som en hund eller inte. Motion Sensorn kommer med en lite plastkopp som den kan ställas i och koppen är själva väggfästet. Du sätter fast koppen på väggen med dubbelhäftande tejp som du får med, och det räcker då själva sensorn sedan är väldigt lätt. Du kan testa sensorn genom att sätta den i ett “test mode” som du kan guida dig till i appen. Det gör du genom att vända den upp och ned, sedan kan testa att den “känner av” med rätt känslighet när det rör på sig framför sensorn. Sensor har ett synfält på 130 grader och drivs av ett CR123A-batteri med ca 2 års livslängd under normal användning.
Somfy Siren
Somfy Indoor Siren placerar du högt och ett tips är att du placerar den så att du ser den när du är utomhus och larmar. Det som händer är att sirenen har en ljusslinga runt sig som blinkar till när du larmar så blir det som en extra visuell bekräftelse att det är larmat. Det är dock inte nödvändigt eftersom du likväl ser och kan styra larma på/av i appen och kan få notiser samt se en logg på alla aktiviteter. Det är bra tryck i sirenen, det kan jag lova. Jag råkade dra igång den när jag klickade i appen och ja, det hördes alla 110 dB :) Somfy One+ har också en inbyggd siren på 90dB vilket jag tyckte var högt nog, men här får du alltså ytterligare ett gäng decibel för att skrämma bort eventuella inkräktare. Sirenen drivs av 4 st tjockare batterier (Alkaliska D) som håller i 2 år under normal användning.
Som skydd på dörrar och fönster har du Somfy IntelliTAG. Du får med 3 stycken i startkitet samt extra klister-paddar om du vill fästa om den/flytta den efter ett tag. Av alla produkterna jag fick med så var det endast med en av dessa tre som jag fick lite strul med vid installationen i appen. Det tog ett tag innan jag insåg problemet som inte alls hade med produkten i sig att göra utan med min placering för nära en annan radiosändare. Så det i sig var en bra lärdom om du har andra enheter i hemmet som använder radiokommunikation att du bör då hålla enheterna lite i från varandra för att inte störas av varandras kommunikation tex om du har både Somfy Home Alarm i kombination med larmenheter från ett annat larmbolag. IntelliTAG är annars väldigt smarta, och kalibreras in när du installerar den (öppnar/stänger). Den känner av vibrationer som bedöms som intrång så att den kan larma innan någon faktiskt tagit sig in. Samtidigt larmar den inte vid tex en bollstuds eller så mot dörren/fönstret. IntelliTAG drivs av 1 st AAA-batteri och du kan placera den både inomhus eller utomhus eftersom den har en IP54-klassning.
För att förenkla larma på/av så får du med i startkitet 2 st Somfy Key Fob. Den sätts enkelt i nyckelknippan och har 4 stycken knappen som är samma layout (exakt!) som första inloggningsbilden i appen – smart och intuitivt. Du kan 1) larma på, 2) larma av, 3) larma nattläge och 4) “panic button” som sätter igång larmet direkt. Nattläget är praktiskt och det använder jag i en schemaläggning där jag larmar på på utvalda enheter som tex alla IntelliTAGs etc varje natt. Sköts helt automatiskt via inställningar i appen. Somfy Key Fob är också praktiskt att alltid ha med sig för att den larmar av automatiskt när du låser upp och passerar in genom en dörr som också larmats med en Somfy IntelliTAG. Så ha alltid en sådan på ytterdörren så kan du nyttja denna smarta automatiska avlarmning. Key Fob drivs av ett CR2032-batteri som har 1 års livslängd under normal användning.
Lättanvänd app som ger dig all översyn och kontroll du behöver
FullHD normalt. Bild är manuellt blurrad Detaljvy för kamera Community Inloggningsskärmen Inställningar Services
All installation och alla inställningar görs via Somfy Protect appen. Så ladda ned den till din iPhone eller Android och skapa ett konto när du fått hem produkterna. Appen kommer att guida dig igenom hela installationsprocessen och manar dig att initialt installera Somfy Link.
Överlag gillar jag appen och tycker den är väldigt lättanvänd. Du kan se alla enheter, lägga till och ta bort dem samt gå in i detaljvy på var och en av dem. I detaljvyn kan du göra vissa inställningar samt se information som MAC-adress, signalstyrka osv. I de generella inställningarna kan du som jag nämnt ovan sätta upp en schemaläggning av larmning av och på, antingen för hela larmsystemet eller bara för nattläget.
Förutom att kontrollera dina Somfy-enheter och kunna se videoströmmar så hanterar du även tex “services” och community. Du får en gratis service-plan när du köper Somfy som gör den spelar in 10s videoklipp och som du sedan kan ladda ned. Om du vill ha längre inspelningar när kameran aktiveras som sparas upp till 7 dagar så får du signa upp för en betaltjänst som kostar 4,99 EUR i månaden. Inte jättemycket pengar och värt det tycker jag så jag har signat upp mig. Du kan även använda något som kallas för community vilket är att du kan lägga till tex en granne som också får larm om det drar igång samt tillgång till dina kameror i 30 min. Smart att ge till utvalda vänner, bekanta eller grannar när man själv är på resande fot.
Mina övergripande intryck och reflektioner
Efter att ha kört Somfy Home Alarm ett tag nu så är jag väldigt nöjd samtidigt som jag ser några saker som jag hoppas Somfy tar med sig för framtida uppdateringar. Här är några utvalde pros and cons.
Gällande appen som jag gillar, så tycker jag inte alltid den lyckas få fram videoströmmen. I jämförelse med några andra wifi-anslutna kameror på samma wifi-nät så har det inträffat några gånger att jag inte kunnat få fram videoströmmen (står bara och laddar) i Somfy appen men när jag går in i den andra kamerans app så kommer videoströmmen direkt. Det utesluter tycker jag problem hemma med wifi-nätet och borde därför ha med tekniken bakom hur Somfy skyfflar data för videoströmmen via tex Indoor Camera, Linken och till Somfy Cloud (appen)
Jag älskar att både Somfy One och Somfy Indoor Camera har privacy-skydd vilket gör att det känns tryggare hemma när larmet inte är påslaget. Då skjuts skyddet ut framför kameralinsen och gör att man inte ser någon stirrande kameralins på sig.
Gällande notifikationer i appen så tycker jag att de borde gå att lägga upp det lite mer flexibelt då appen kan skicka flera olika typer av meddelanden. Tex jag vill kunna stänga av så att jag inte alltid får upp en notifikation när vi larmar på/av men samtidigt vill jag så klart få notifikation när tex larmet tappar nätkontakt hemma när wifi/Telia strular så att jag kan kolla upp det när jag kommer hem. Nu är det “allt eller inget” på notifikationerna så det hoppas jag att Somfy kan hitta någon lösning på framåt.
Förutom att Somfys produkter är riktigt bra och smälter snyggt in i vardagen, så är systemet smart uppbyggt med koppling till Google Home. Som ni vet har jag en Google Home Mini hemma så jag göra nästan vad som helst (nästan) för att hitta så många användningsmöjligheter som helst för att utöka röststyrning i hemmet.
Du kan exempelvis göra följande:
- Aktivera larmet
- Sätta larmet i nattläge
- Öppna integritetsluckan på kameran
- Få en daglig eller veckovis sammanfattning av händelser
- Ta en ögonblicksbild med kameran
Det är möjligt att styra följande produkter från Somfy Protect:
- Somfy Indoor Camera
- Somfy Security Camera
- Somfy Outdoor Camera
- Somfy One
- Somfy One+
- Somfy Home Alarm
Somfy Protect Startkit + Indoor Camera 5400 SEK
Sammanfattning
- Snygg design
- Enkel app med tillgång till hela larmet
- Flera utbyggnadsmöjligheter