Test: Smart och praktisk belysning med Philips Hue

Test: Smart och praktisk belysning med Philips Hue

Betalt samarbete med Philips, inlägget innehåller annonslänkar.

Under en tid nu har jag testkört mina Philips Hue lampor lite extra och tänkte dela med mig lite av mina upplevelser hittills. Tekniknörd som jag är, så älskar jag att “smartifiera” mitt hem så mycket jag kan. Nu håller väl inte alla med om detsamma i hushållet att mina teknikgadgets finns lite överallt :) men att kunna styra belysningen med rösten är både praktiskt och kul! Under Halloween så hade jag och barnen ett eget lite mini-disco på deras rum och rockade loss. Det jag har här hemma är alltså ett startkit med 3 lampor som kan båda vara vanliga vita och färgade, en fjärrkontroll samt en Philips Hue brygga som jag kopplat till min router.

Smarta och “dumma” lampor på en och samma gång

Det jag gillar mest med Hue är att de är smarta lampor på riktigt, dvs att jag kan både styra lamporna fullt ut i appen från Philips men jag kan även bara låta de vara och använda de som “normala”, dumma lampor. Det gör det hela mycket mer praktiskt i hemmet när man ibland snabbt bara vill tända och ta något innan man släcker och går därifrån. 

Det är säkert många som undrar hur det fungerar i praktiken och jag tänkte berätta med några exempel. Det finns förstås förbättringspotential kvar i själva upplevelsen som jag hoppas att Philips fortsätter att jobba på, och eftersom det kommer löpande uppdateringar till appen så vet jag att de jobbar för fulla muggar redan nu. Detta exempel är om du väljer att byta till en Philips Hue som ny taklampa: Grunden är att om jag vill styra taklampan i ett rum med appen, säg tex barnens sovrum, så behöver ju strömbrytaren till taklampan vara påslagen hela tiden. Då kan jag släcka, tända igen, ändra färg etc etc hur mycket jag vill. Så långt är det inga problem, utan det kommer ju först när inte alla i huset är vana vid att belysningen är smart och hur den ska styras. Så då kanske barnen väljer att släcka taklampan genom strömbrytaren och då slår den förstås av. Om de väljer att tända igen med strömbrytaren så kommer lampan att tändas upp med normalt, vitt ljus som från vilken “dum” lampa som helst. Så när man tänder och släcker med strömbrytaren så blir det normalt, vitt ljust alltså. Om jag väljer att ha strömbrytaren påslagen men släcker i appen, så kan andra som inte är vana att taklampan är “smart” tro att strömbrytaren är av och försöker slå på när de egentligen stänger av. Då måste de trycka igen för att lampan ska slås på, totalt sett då två gånger och upplever kanske att de inte funkar som det ska fastän det inte är några fel alls.

Här var det turkost!
Det här medföljer i startkitet.

Styr enkelt med röstkommando eller fjärrkontroll

Ovan exempel är ju dock bara om du väljer att nyttja Philips Hue som ersättning för normala taklampan, det behöver du ju faktiskt inte alls utan sätta den i en annan lampsockel i ett rum och då har du ju inte dessa utmaningar. Tex i vårt arbetsrum så har jag en lampa i fönstret som jag styr trådlöst, och faktiskt med rösten. I rummet har jag en Google Home Mini och med den kan jag styra alla Philips Hue lamporna. Så då tänder och släcker jag med rösten bara. Jag kan även i Google Home appen döpa lamporna till olika saker och så är de kopplade där till olika rum i hemmet.

Om jag inte alls vill styra med rösten så medföljer det en fjärrkontroll i startkitet där jag kan sätta på, stänga av samt dimra. Just dimra gillar jag, utan att egentligen ha en dimmer installerad så kan jag dimra, enkelt och smart. Och ja, jag kan också dimra med röstkommando :) Fjärrkontrollen funkar på nära håll så om jag går in i ett rum där en lampa sitter så styrs den, om jag går in i ett annat rum där det sitter en annan lampa så styrs bara den med fjärrkontrollen. Fjärrkontrollen kommer också med en smart hållare som du med klisterremsa på baksidan kan sätta fast på tex väggen. Då kan du ta bort och sätta dit fjärrkontrollen enkelt, och den sitter fast med magneter som är inbyggda.

Ser nästan ut som vilken lampa som helst
Medföljande fjärrkontroll
Plasthållaren kan sättas fast enkelt på väggen och håller fast fjärrkontrollen med magneter, smart och praktiskt.

Feststämning eller mysstämning med lite färg på tillvaron

Slutligen vill jag så klart lägga en push för möjligheten att använda miljoner av färger och inte bara det tråkiga, vanliga, vita ljuset. Ibland kommer ju tillfällena i vardagen där du bara vill piffa upp lite utan stor möda, kanske att vännerna kommer förbi för lite fredagsmys eller barnen har kalas. Du styr det enkelt i appen där du kan välja allt från rena färger, till egna scheman eller fördefinierade scheman. Allt för vilken stämning du vill uppnå.

Och så har du ju det ultimata partytricket att du kan köra Hue Sync på datorn och få lamporna att dansa i takt till rytmen på låten. Jag testkörde en del under Halloween vilket var superkul med barnen. Men det går förstås att använda på mer än minidiscos :) går även för lugna, avslappnande hemmakvällar då man vill ha lite skönt bakgrundsljus som är lite levande.

https://www.youtube.com/watch?v=jEKNLOY1Pa8&t=1s
Hue sync appen
För att Hue ska fungera behövs en Hue Bridge som följer med i startpaketet, den kopplar du till routern och sedan “parkopplar” du nya enheter genom appen och ett klick på knappen (Philips loggan i mitten) på bryggan.
Hue bryggan är enkel att ansluta, du kan inte göra fel!
Bygga lego turkost älskar barnen
I appen kan du styra det mesta, bland annat förstås att sätta en färg och sedan spara den som en favorit (New scene)

Philips Hue 1590 SEK
  • Användarvänlig
  • Prisvärd
  • Hårdvara
4

Sammanfattning

Fördelar

  • Röststyrningen
  • Enkelt att komma igång
  • Praktiskt med fjärrkontroll

Nackdelar

  • Ibland förvirrande som taklampa
  • Gärna fler roliga funktioner!
Sending
User Review
0 (0 votes)

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.