Jag gillar att skriva om gammal så väl som ny teknik. Oftast blir det mycket fokus på ny teknik, och så även denna gång med fokus också på företagande.
Jag fick en förfrågan från Nightingale of Sweden, ett nystartat bolag för året, att ta en titt på deras trådlösa ear buds. Medgrundare är Felix Forsmark, en driven person med ambition att ge folk ett billigare alternativ på trådlösa ear buds än vad som finns på svenska marknaden idag. Jag fick klämma, känna och testa ett par – perfekt liten julklapp till en själv eller barnen faktiskt.
När jag öppnar förpackningen till ett par nya Nightingale of Sweden ear buds så är det en enkel och praktiskt box med ett trevligt meddelande från ägaren. Jag gillar den personliga touchen. Lurarna ska passa kundsegmentet som inte vill betala för mycket, vilket gör att boxen är anpassad därhän. Enkel och tillräcklig. Hörlurar sitter fast med magneter på varje ände av mellanstycket, som också är själva batteriet. Så när lurarna är dockade i mellanstycket så laddas de. Du kan även använda mellanstycket som ett bärbart batteri för att skänka ström i kris till din mobiltelefon, men du behöver förstås en USB-laddkabel.
Som du ser på filmen när jag testar så har de sina fördelar och nackadelar med att vara magnetiska, jag har ju ett metallbord och då blir det lite “konkurrens” med mellanstycket. Men vem har egentligen bord i metall överallt? Jag räknar mig själv som ett undantag mot snittet. I övrigt annars känns mellanstycket och hörlurarna stabila, du märker detaljer i plast med ett solitt snygg metallhölje. Den är relativt lätt och smidigt att ha i tex datorväska.
Oväntat nog passar de i mina öron när jag trycker in dem första gången, inte för att det skulle vara något fel på hörlurarna utan snarare för att jag har lite ojämna örongångar. Men dessa sitter ändå bra i örat. Du får även med dig andra storlekar för olika stora örongångar, typ som man alltid får nu för tiden. Det är när det kommer till designen som du först märker kanske att allt har ett pris, i all ära är de praktiskt med docka i mellanstycket men de sitter inte helt snyggt i öronen. Så är de kräsen kring utseendet så finns det andra dyrare ear buds att titta på. Nightingale of Sweden är lite större i öronen vilket blir extra märkbart på sådana som mig med väldigt lite hår på huvudet.
När jag slår på de förstås gången och kopplar ihop med telefonen går det smidigt och ljudet kommer igång och synkat direkt. Hörlurarna använder bluetooth för att synka till telefonen vilket så klart finns på alla nyare mobiltelefoner. Jag får en utmaning lite då och då när telefonen kommer för långt från hörlurarna men det är lite olika beroende på plats och situation. Återigen kommer prisbilden in i matchen här, hörlurarna är som sagt inte för de som vill lägga flera tusen på ett par ear buds utan för de som vill njuta av trådlös frihet till en billig peng. Det märks lite grann på kvaliteten på bluetooth-modulen också.
Jag tycker det är bra med konkurrens på marknaden över trådlös hörlurar, särskilt på ear buds, och Nightingale of Sweden är absolut ett par som funkar i många sammanhang. Felix som varit med och tagit in dem på den svenska marknaden, har också direktkontakt med fabriken och vill fortsätta att utveckla dem vidare. Kul att se att han vågar utmana på marknaden, och att han levererar ett bra alternativ till de kunder som inte vill betala för mycket för ett par hörlurar bara för att få sladdlöst.
Sammanfattning
Ett par Nightinggale of Sweden utmanar prisbilden på marknaden med ett par fungerande and väl anpassade trådlösa ear buds för alla. Vem vill inte bli av med alla sladdar i ens vardag? Ear budsen levereras i ett laddningsbart case som lätt slinker ned i fickan eller väskan. Prislappen är just nu 595 kr.