Fler myndigheter har den senaste tiden blivit utsatta för olika typer av hackerattacker, och tyvärr har grupper som Anonymous fått vatten på sin kvarn av att se att många system faila. Vad är det som händer i dessa hackerattacker? Jag tänkte kort förklara den vanligaste “formen” och det är vad som kallas för en DDoS-attack.
DDoS står för Distributed Denial of Service, och en bra svensk översättning skulle vara överbelastningsattack. Syftet är att få systemet eller tjänsten att sluta fungera normalt och i vissa fall att kollapsa. Tillvägagångssättet är lite olika där några vanligt förekommande är att missbruka en känd (eller hittills okänd) bugg i ett system som får det att låsa sig eller hänga sig, eller att till exempel skicka på systemet så onormalt många användare/datatrafik att systemet till slut kollapsar. Flera av er har säkert hört begreppet “Ping of death” som var lite av ett historiskt landmärke där stora kvantiteter av datapaket skickades tills operativsystemet dog.
Det som skiljer en DDoS från en normal DoS-attack är att DDoS engagerar väldigt många datorer i angreppet. Utan att man kanske känner till det så används din egna dator till att delta i ett massivt DDoS-event. DDoS riktar sig ofta till hela datorsystem eller nätverk med målet att tillsammans med väldigt många datorer utnyttja all tillgänglig bandbredd (“internetkapacitet”). Webbservern eller webbservrarna som kör systemet får tuppjuck när det inte finns någon kapacitet kvar för några nya besökare och systemet/hemsidan blir oåtkomlig/t.
Som sagt är det inte alltid känt för datorägaren att deras dator engagerats i en attack utan ett virus i form av en trojansk häst (“latent virus som väntar på att aktiveras”) aktiveras och på några sekunder är din dator med i ett botnet av datorer som gör en hackerattack.
Skydda dig genom att ha virusprogram installerade och kör kontinuerligt genomsökning av datorn på jakt efter virus eller trojaner.
Källa: Wikipedia.