Vapiano ger mersmak

Igår var jag med en god vän och kollega på en restaurang som heter Vapiano här i Stockholm. Egentligen är det inte bara en restaurang utan två, och där Vapiano är mer ett koncept. Vapianokonceptet om ni nu vill kalla det så.

När vi kommer innanför dörren får vi varsitt magnetkort, likt ett kreditkort och får sätta oss var vi vill i restaurangen. Sedan går vi fram till en lång disk där det finns olika köer beroende på om du vill ha pasta eller pizza. Du förstår deras specialitet när du möts av 8 pastaköer och 1 pizzakö.

Varje kö leder till en specifik kock som står redo med en fräsch wokpanna/stekpanna, olika pastasorter, såser, parmesan osv. Du beställer vad du vill ha, vilken rätt och vilken pasta sort i stortsett. Kocken tillagar medan du väntar, det tar knappt 5-10 minuter.

Innan du lämnar kocken kan du även beställa med dig dricka. Du avslutar din beställning med att ladda kortet mot kockens terminal med allt du beställde. Sedan äter du i lugn och ro, och när ni känner er mätta och belåtna traskar ni mot utgången där en kassörska avladdar din beställning mot kassan och du betalar.

Ett för mig nytt och coolt sätt att bli betjänad på. Och minst sagt effektivt. Min vän Michel kallade det tyskt, det var strukturerade köer, färdiga engångslådor med de olika pastasorterna, varje sås och tillbehör hade en särskild sked vars skopa var just i rätt storlek för en normal dos, sammanfattat ordning och reda. I bakgrunden jobbade påfyllare som såg till att kockarna hade allt de behövde för att kunna jobba hela tiden, inget onödigt slöseri och inga ställtider då de bara gjorde en typ rätt (pasta). Alltså, lite… tyskt.

Jag var imponerade mest över att de hade lyckats hitta ett sätt att betjäna kunder effektivt genom att laga mat snabbt men ändå kändes varje rätt genomarbetad och smakade riktigt gott. Inte som McDonalds precis.

Ett minus dock för att det blev snabbt högljutt i lokalen så jag blev nästan hes efter ett par trevliga diskussioner med väldigt hög samtalston. Men det kanske var ett strategiskt val att inte anpassa bullernivån för att få en högre genomströmning av kunder.

Slutligen, priset. Helt ok, en maträtt med bröd, dricka och serverat coolt och effektivt med nästan ingen väntetid landade på runt 130 kr. Och då valde vi den dyraste specialpastan med oxfilé. Vi var till och med på restaurangen vid Stureplan där kanske prisnivån generellt är högre (!) än på andra ställen på stan.

0 thoughts on “Vapiano ger mersmak

  1. Pingback: Kutis Funeral

Vad tycker du?

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.